Sjekk om du kvalifiserer for SkatteFUNN

Søk

TilbakeTilbake
Det finnes ikke noe fasitsvar på om du skal skrive søknaden selv eller overlate den til andre, men det finnes noen faktorer du bør ta i betraktning for å ta valget som er riktig for deg.

Ingen kjenner prosjektet ditt bedre enn du gjør selv. For mange innebærer dette eierskapet at det er smartest å skrive SkatteFUNN-søknaden på egen hånd. 

 

Det finnes ikke noe fasitsvar på om du skal skrive søknaden selv eller få ekstern hjelp. Ingen innovasjonsprosjekter er like – det ligger i grunnen i sakens natur. Ikke minst er situasjonene forskjellige: Noen har godt med tid, ressurser og muskler, andre er oppstartsgründere med kontor i boden. Noen har daglige workshops og kaffeprater, andre driver prosjektet helt alene. 

Se webinaropptak: Lynkurs i SkatteFUNN

 

Det eneste som er sikkert: Alle bør søke SkatteFUNN!

SkatteFUNN er en rettighetsbasert ordning. Det betyr at alle norske bedrifter som jobber med prosjekter som kvalifiserer som forskning og utvikling (FoU) kan søke om å få skattefradrag. Støtteordningen består med andre ord ikke av en pott som blir tømt. Alle kan få! Hvis de kvalifiserer til ordningen, da. Det er søknadens jobb å demonstrere.

At ordningen i praksis er uuttømmelig, betyr også at norsk innovasjon og utvikling er tjent med at så mange som mulig søker, uansett hvordan de velger å få søknaden i boks. I Esacon brenner vi for at norsk innovasjon skal vokse og trives, og ser på det som vårt samfunnsoppdrag å bidra ved å gjøre det vi kan best – for de som trenger det. 

Skal du skrive søknaden selv, eller er du tjent med ekstern hjelp? Nedenfor har vi samlet noen spørsmål du bør stille deg når du skal vurdere hva som er best for deg og akkurat ditt prosjekt. Les dem, vurder dem og finn din foretrukne vei i vellinga:

 

Er det faktisk innovasjon du driver med?

Hvis du har en klar formening av hva som er nyskapende ved prosjektet ditt, har du sannsynligvis også de gode argumentene innabords. Da vil dine egne formuleringer komme godt med i søknaden. Hvis du er mer usikker, kan du få mye ut av hjelp fra noen som er trent med å identifisere nøyaktig hva som gjør et prosjekt nyskapende, og formulere det i klare ordelag.

 

Har du fått avslag?

Hvis du har fått avslag og skal sende inn søknaden på nytt, kan friske øyne være det som skal til i andre forsøk. Det viktigste er imidlertid at du faktisk prøver en gang til, uansett om du gjør det selv eller får hjelp. 

Vår erfaring er nemlig at det sjelden er selve prosjektet det er noe galt med. Utfordringen for de fleste ligger i å kommunisere verdien av det, og det på en måte som går hjem hos saksbehandlerne. Du vil antagelig ha nytte av disse punktene om hvordan du øker sjansene for støtte etter et avslag.

 

Er tid et knapphetsgode?

Tid er det som forhindrer at alt skjer samtidig, skal en klok person ha sagt en gang. Uansett om du er gründer, daglig leder, produkteier eller noe annet, er sjansen stor for at tiden tjener som din utviklende boltreplass – og din store begrensning. Den skvisen tærer på, og vårt mantra er at hektiske dager ikke skal være et hinder for innovasjonen.

Mange synes det gjør underverker å kunne rendyrke tiden sin til prosjektutvikling og overlate det administrative til andre. Hvis du tror at det kan gjelde deg også, er sjansen stor for at ekstern søknadshjelp løfter en ganske tung bør vekk fra skuldrene dine.

 

Les også: Du trenger ikke drive med rakettforskning for å søke FoU-støtte.

 

Synes du oversettelse er vrient?

Her tenker vi naturligvis ikke på oversettelse fra norsk til spansk, men på den akk så velkjente fallgruven stammespråk. Uansett om du utvikler dingser, konsepter eller systemer, har du antagelig et visst engasjement for faget ditt. Ingenting er bedre enn det, men faglig engasjement kan gjøre selv den beste blind for hvor interne enkelte ord og begreper faktisk er. Mange synes det er vanskelig å oversette prosjektet til normalt språk, særlig i en fase der de daglig dedikerer seg til prosjektet – og dermed også til prosjektterminologien.

Hvis det gjelder deg, kan du spare mye tid og krefter på å bruke folk som er spesialister på å gjøre utilgjengelig fagterminologi forståelig for saksbehandlerne.

 

Er du komfortabel med dokumentasjon og rapportering?

Alle prosjekter som får støtte, skal sende inn årlig dokumentasjon og sluttrapport til SkatteFUNN og skattemyndighetene. En god konsulentavtale innebærer at du blir fulgt opp og får bistand også til denne delen av festen. Hvis du tror at det vil være en nyttig avlasting for deg, er sjansen stor for at ekstern søknadshjelp vil gagne prosjektet ditt.

Alle disse punktene er noe du bør ta i betraktning når du skal avgjøre om du trenger ekstern hjelp til søknaden. 

Men vi gjentar: Det absolutt viktigste er at du faktisk søker! Innovasjon er en viktig drivkraft i samfunnet vårt, og vi heier på deg og prosjektet ditt uansett hvordan du velger å fikse søknaden. 

Kvalifiserer du til SkatteFUNN-ordningen? Ta vår hurtigtest her.

                 
Siste innlegg

Mange satser på andre støtteordninger enn SkatteFUNN når de skal realisere prosjektet sitt....

Vi kan fordi vi har en sterk økonomi, en høyt utdannet befolkning og ligger langt fremme på...

For kort tid siden meldte Forskningsrådet at søknadsportalen til SkatteFUNN ville være...